Bij Massagepraktijk Margot Dros kun je terecht voor een holistische massage om te ontspannen, te ontladen en je lijf weer te voelen in het hier en nu.
Margot masseert rustig en intens op een natuurlijke intuïtieve wijze, afgestemd en met aandacht. Ze zal je uitnodigen om bewust bij de aanrakingen aanwezig te zijn en zo op te merken wat er zich in je lijf afspeelt.
Een massage heeft op verschillende manieren een positieve uitwerking op je lichaam. Het stimuleert de bloedcirculatie en stofwisseling en helpt om opgebouwde spierspanning te verminderen. Ook heeft een massage vaak een positieve invloed op je zenuwstelsel, hormoonhuishouding, spijsvertering en je weerstand.
Margot is holistisch massagetherapeut, dat wil zeggen dat ze je lichaam ziet als geheel. Al je fysieke onderdelen hebben invloed op elkaar, maar ook je emotionele, sociale, mentale en spirituele leven kunnen van invloed zijn op hoe je je in je lichaam voelt.
Ontspannen gaat het makkelijkst als je met je volledige aandacht aanwezig bent in het moment, voelend in je lijf, zonder oordeel.
De massagebehandeling start met een intakegesprek van circa 15 minuten. De eerste keer kan het wat langer duren afhankelijk van je eventuele vraag.
Ter plaatse bepalen we dan samen welke massage of combinatie van massages het beste bij je past op dat moment.
Ik heb ervaring met zowel klassieke, energetische als bindweefselmassages van :
Daarnaast integreer ik vaak triggerpointbehandeling (spierknopen), voetreflexmassage, bindweefselmassage, focussing, chakramassage en holistic pulsing.
Massagebehandeling inclusief intakegesprek en thee à 75 minuten € 69,50
Proefmassage nieuw geleerde massages zoals meredianen en psoas massage à 60 minuten € 35
Je bent welkom met en zonder klachten, voor een reis naar meer bewustwording in je lijf.
Rust en aandacht zijn een welkom medicijn in ons hedendaags bestaan
Ik ben Margot Dros, 47 jaar, opgegroeid in Zeeuws Vlaanderen in een medische familie heb ik altijd interesse gehad in de anatomie van de mens en de bijzondere krachten van het lichaam en de natuur om ons heen.
Bijna 10 jaar was ik mede-eigenaar en oprichter van een Frans restaurant in de Pijp. Dit vond ik heerlijk om te doen, constant in de weer en veel lieve levendige mensen om me heen. Op den duur voelde ik aan mijn lijf (en geest) dat ik dit, zeker in combinatie met mijn drukke gezin, niet altijd wilde blijven doen.
Het werd een zoektocht van een aantal jaar tot ik uitkwam bij de 4-jarige deeltijd HBO-opleiding tot Holistisch Massagetherapeut aan de Holos Academie te Utrecht (www.holosacademie.nl). Masseren heb ik altijd leuk gevonden en zowel het praktische, medische als psychologische aspect vind ik boeiend en inspirerend. Begin 2022 heb ik mijn basisopleiding tot Holistisch Masseur afgerond. In mijn huidige 4de en laatste jaar leer ik onder andere over meridianen en de werking van het zenuwstelsel bij trauma.
Ik sta met Zeeuwse nuchterheid met beide benen op de grond en ik zie het als mijn missie om jou te laten ervaren dat niets zo wijs is als je lijf, in het hier en nu. Ontspannen en voelen dat je leeft gaat het makkelijkst als je met je volledige aandacht aanwezig bent in het moment en voelend in je lijf.
FOTO'S: LIESBETH DINGEMANS
Wil je reserveren of heb je vragen en/of wil je meer informatie?
Bel of app me op telefoonnummer +31 (0)6 14145273 of stuur een mail naar margotmassage@outlook.com.
Ik masseer op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend.
Wil je iemand een massage cadeau doen? Ik heb ook mooie cadeaubonnen.
Locatie
IMC Visana
Schalk Burgerstraat 17
1092 JW Amsterdam
Nieuws en blogs
In dit laatste jaar van de opleiding tot Holistisch Massagetherapeut aan de Holos Academie te Utrecht schrijf ik een onderzoeksverslag met de volgende hoofd- en deelvragen:
Hoofdvraag
Op welke wijze kan holistische massagetherapie ouders met een kind met een beperking ondersteunen en op welke manier is dit een aanvulling op het aanbod van de Nederlandse reguliere zorg?
Deelvragen
Daarnaast zal ik in maart en juni 2025 praktijkexamens doen die bestaan uit 3 sessies met een voor mij onbekende client die valt binnen de doelgroep 'ouder met een kind met een beperking'.
Mocht je tot deze groep behoren (net als ik overigens) en heb je interesse om mijn examen-client te zijn?
Ik hoor graag van je via mail, app of telefoon!
Warme groeten,
Margot
Massages zijn fijn. Voor veel mensen gaat er niks boven een paar knedende warme handen op hun rug, massagepraktijken vind je dan ook overal. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat je het niet fijn vindt als iemand je knijpt, terwijl het ‘knijpen’ dat bij een massage hoort wel als prettig wordt ervaren? En hoe staat het met het effect van een massage op je spieren? En heeft iedere massagevorm dezelfde werking of is er verschil?
Ik deel een aantal interessante onderzoeken van de afgelopen jaren met je.
Spoiler: Deze onderzoeken bevestigen wat wij ervaren: massage werkt!
Waarom massage werkt de wetenschap aan het woord:
Blij van een massage
Waarom je blij wordt van een massage vroeg de Technische Universiteit van Californië zich af. Daarom masseerden zij voor hun onderzoek¹ muizen om te kijken hoe de huid onderscheid maakt tussen fijne en minder fijne aanraking. Los van de conclusie dat niet alle lab-muizen een rotleven hebben, bracht deze proef nog een andere uitkomst: Het lekkere gevoel dat je door een massage krijgt, wordt veroorzaakt door een speciaal type zenuwvezel. Het gaat hier om C-vezels.
Wel aandacht voor pijn, niet voor fijn
Waarom je blij wordt van een massage vroeg de Technische Universiteit van Californië zich af. Daarom masseerden zij voor hun onderzoek¹ muizen om te kijken hoe de huid onderscheid maakt tussen fijne en minder fijne aanraking. Los van de conclusie dat niet alle lab-muizen een rotleven hebben, bracht deze proef nog een andere uitkomst: Het lekkere gevoel dat je door een massage krijgt, wordt veroorzaakt door een speciaal type zenuwvezel. Het gaat hier om C-vezels.
Lichtgevende muizen
Om meer onderzoek te kunnen doen naar de huidzenuwen die een fijn gevoel geven, zijn genetisch gemodificeerde muizen gefokt. Zij werden geboren met markers op de betreffende zenuwen. Bij stimulatie lichten deze op. En zo is bij dit onderzoek letterlijk en figuurlijk aan het licht gekomen dat de C-vezels wel gestimuleerd worden door een massage en niet door lukraak knijpen of porren.
Voorkeur
Om zeker te weten dat de muizen het activeren van de C-vezels als fijn ervaren, is nog een laatste proef uitgevoerd. Ze werden geïnjecteerd met een middel dat de ‘massagezenuwen’ stimuleert en ook met een placebo (zoutoplossing), dit gebeurde telkens in twee afzonderlijke kamers. Na vier dagen mochten de muizen kiezen welke kamer ze ingingen, het overgrote deel koos voor de kamer waar ze het fijne goedje kregen toegediend. Conclusie is dus dat de reden dat je blij wordt van een massage toegeschreven kan worden aan de C-vezels.
Verschillen
Toch geniet de één meer van een massage dan de ander. Daarvoor zijn verschillende redenen aan te wijzen. Een belangrijke is dat niet iedereen evenveel C-vezels in zijn of haar huid heeft².
Ontstekingsreacties
Los van wat je vindt van een massage, is het natuurlijk ook interessant om te weten wat het lichamelijke effect is. Sporters worden graag gemasseerd, maar helpt het ook echt? Om antwoord op deze vraag te krijgen voerde de afdeling bewegingswetenschappen van de McMaster University (Canada) een onderzoek³ uit waarbij gekeken werd of, en in hoeverre, massage ontstekingsreacties in spieren remt.
Spierpijn
Dat met massage spierpijn kan worden voorkomen of verminderd is al langer bekend, door velen wordt aangenomen dat de credits hiervoor gaan naar de bevordering van melkzuurafbraak. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat door massage biochemische sensoren worden gestimuleerd die ontstekingsremmende signalen versturen naar de spieren. Ook zorgt massage voor de aanmaak van mitochondriën in cellen. Dit zijn de energiecentra van een cel. Hoe meer mitochondria, hoe meer genezende activiteit.
Kijkje in de spier
So far, so good. Geen nieuwe informatie, wat revolutionair was aan deze studie is dat de onderzoekers ín de spier hebben gekeken om te zien wat er gebeurt tijdens een massage. Niemand ging hen daarin voor.
Massage bij uitputting
Het onderzoek werd uitgevoerd bij elf mannen van in de twintig. Allereerst werd hun maximale inspanningsvermogen vastgesteld. Twee weken daarna moesten de mannen ruim 70 minuten fietsen, ze mochten pas stoppen op het punt van totale uitputting. Na deze inspanning was er tien minuten rust. Gedurende deze tijd werd door een massagetherapeut olie aangebracht op beide benen. Eén van de benen werd gemasseerd met diverse massagetechnieken. Aansluitend werden uit beide benen spierbiopten genomen van de quadriceps, 2,5 uur later werd het nemen van biopten herhaald.
Duidelijk verschil
De resultaten liegen er niet om. Er is in de spier een duidelijk verschil zichtbaar in ontstekingsprocessen tussen het been dat gemasseerd werd en het been dat alleen werd ingesmeerd. Interessant detail is dat niet aantoonbaar was dat er ook een verhoogde melkzuurafbraak was.
Massage werkt ontstekinsremmend
Conclusie van dit verhaal is dat een massage hetzelfde effect kan hebben op de spieren als het innemen van NSAID’s (ontstekingsremmers). Voorzichtig wordt door de onderzoekers aangenomen dat het dus ook een positief effect zal hebben op andere aandoeningen waarbij ontsteking een rol speelt. Er is nog onvoldoende bewijs aanwezig om dit voor waar aan te nemen.
Zweedse massage vs. lichte aanraking
De proefpersonen uit een onderzoek4 dat werd uitgevoerd door Emory University School of Medicine (Atlanta), hebben het minstens net zo getroffen als de lab-muizen uit het eerste onderzoek dat ik in deze blog aanhaalde. Deze mensen van verschillende etniciteit kregen namelijk gedurende vijf weken één à twee keer per week een massage van 45 minuten. 29 personen kregen een Zweedse massage, 24 personen een andere, lichtere massage. Doel was om inzichtelijk te maken of het lichaam anders reageert op een klassieke Zweedse massage dan op haptische lichte aanraking. Om dit te kunnen beoordelen, werd voor en na iedere massagebehandeling bloed afgenomen.
Aantoonbaar effectief
Het goede (en niet bijzonder verrassende) nieuws is dat beide massagevormen aantoonbaar effectief zijn.
Uit het bloed van de proefpersonen die de Zweedse massage ondergingen bleek een toename van de lymfocyten (witte bloedcellen). Dit betekent dat het immuunsysteem een boost krijgt. Ook was er een afname van het stresshormoon cortisol zichtbaar.
De bloedwaardes van de proefpersonen die een lichte massage kregen, lieten een toename zien van het oxytocine-gehalte. Door het gevoel van veiligheid en verbondenheid dat dit hormoon je geeft, ben je beter bestand tegen stress en kom je gemakkelijker tot rust. Ook toonde het bloed een afname van het corticotropin-releasing hormoon (CRH). Dit hormoon produceert cortisol, stress wordt dus in de basis afgeremd door een lichte massagevorm.
De uitkomsten van de onderzoeken zijn duidelijk: Met massage kan je de geestelijke en lichamelijke gezondheid positief beïnvloeden. Dat wisten jij en ik al lang, maar dat de wetenschap dit bevestigt is wél fijn.
Mijn eerste blog. Ik twijfelde of ik hem wilde plaatsen. Persoonlijk en kwetsbaar. Maar ik denk dat herkenning helpend kan zijn voor anderen. Naast mijn ongemak, schaamte en kwetsbaarheid voel ik me ook verlicht hem te mogen delen.
Je lichaam als anker
“KUTMOEDER! IK HAAT JE! GA WEG!”
hoor ik mijn zoon schreeuwen. Ik heb zijn Ipad afgepakt na herhaaldelijke vriendelijke en dwingende verzoeken om te stoppen met gamen. Ik voel dat ik op het punt sta om heel boos te worden, ik voel dat ik en ook mijn zoon stijgen boven ‘the window of tolerance’. Dit betekent dat mijn zoon geen verbinding meer kan maken. Ik kan op dit moment dus niet tot hem doordringen. Wat kan ik nu doen op zo’n moment? Hoe stap ik van deze zogenaamde ladder van Deb Dana af?
Hier komt het: ik besluit van de ladder af te stappen. Ik observeer mijn snelle hartslag, mijn verhoogde ademhaling, de brok in mijn keel en kijk hiernaar vanaf de zijlijn met mildheid en acceptatie terwijl ik mijn zoon in mijn buurt laat uitrazen. Ik laat me niet verleiden om een discussie aan te gaan maar ik blijf dichtbij mezelf, met liefde en kracht voor mezelf en mijn zoon, met mijn voeten voelend op de grond. Hij is nu slachtoffer van zijn frustraties die hij nog niet alleen kan reguleren.
Wat er toen gebeurde, na minuten van schelden, schoppen en gooien, echt waar;
Hij kwam naar me toe en gaf me een lange warme knuffel.
Geen woorden waren meer nodig, we begrepen elkaar, er was weer verbinding.
Voor mij was dit weer één van de vele voorbeelden van hoe we de energie van ons eigen lichaam kunnen inzetten om anderen om ons heen te helpen om ook dichtbij henzelf te komen, en in verbinding.
Of zoals we dat in mijn opleiding tot Holistisch Massagetherapeut leren; co-regulatie van het zenuwstelsel.
Je lichaam als anker
copyright © 2025 - Massagepraktijk Margot Dros - website door: DesignMix